,, Miért nem eszitek a drága jó gyümölcsöt?! ,,
Mert túúúl sok. Akkor jött az ötlet egy barátnőmtől, hogy tegyem el a drága jót télire, amikor aztán igazán drága, de jólesne.
Sült tea
Hozzávalók (kb 2kg gyümölcsre):
- 2kg bármilyen gyümölcs
- fél kg méz
- 1 zacskó fahéj
- 8db szegfűszeg
Elkészítés:
Teljesen karácsonyi hangulata van, bizony. A gyümölcs fajtája és az édesítőszer, sőt még a fűszerek vagy mennyiségük is teljes mértékben variálható.
Az ínyencek áfonyát, málnát, szedret is tesznek bele.
Első próbálkozásra én kb 2 kg gyümölcshöz (1/3 rész alma, 1/3 szilva,
1/3 barack) adtam fél kg mézet, 1 zacskó fahéjport és 8 drb szegfűszeget. A gyümölcsöket megmostam, nagyobb darabokra vágtam (a szilvát pl negyedeltem), mézzel és a fűszerekkel egy nagyobb ,,kacsasütőben,, összekevertem, 200 fokon 40 percig sütöttem. Ezután jó ha kéznél van valaki, aki elég erős (és hőálló, hehe) ahhoz, hogy a fortyogó finomságot kiemelje a sütőből. Persze éljen az emancipáció, meg tudod ezt egyedül is oldani! :) Átkevertem és újabb 40 percre visszatettem.
Az a fontos, hogy le főzd lekvárrá, maradjon darabos. Befőttes üvegekbe töltöttem, ügyelve arra, hogy az üveg szája tiszta maradjon, majd fejjel lefelé állítva ún. száraz dunsztba (egy kosárba takarót, abba állítjuk és betakarjuk, míg magától kihül) eltettem.Ahogy olvasod, már érzed is az illatát, ugye?
Felhasználás:
Van, aki süt vele. Én igazi gyümölcsteaként fogyasztom: 2-3 kanállal teszek belőle egy bögrébe és felöntöm forró vízzel. Mivel az első adagom nem sikerült elég intenzívre, gyümölcsteával öntöm fel és ízlés szerint adok hozzá még mézet fogyasztás előtt. Ebből is látszik: ezt nem lehet elrontani.
Gyümölcs megmentve, küldetés teljesítve!
De jó! Szezonban megpróbálkozom ezzel én is! :)
VálaszTörlésValóban isteni fincsi, és kifejezetten exkluzív tea lesz ;) Én is alig várom, hogy bespájzolhassak belőle!
TörlésKöszönöm az ötletet/receptet. Az idén mindenképpen elkészítem. :) <3
VálaszTörlésSzia.Megkérdezhetem a mézet mikor teszed bele?Köszönöm.
VálaszTörlésKedves Edita!
VálaszTörlésÉn egyből a gyümölcshöz adtam, mielőtt a sütőbe tettem, és együtt sütöttem. A méz teljesen folyós lett és összekeveredett a gyümölcsök levével, ami jól befedte a "kompótot" :)