2014. szeptember 11., csütörtök

Ősz, gesztenye és mosás.

Itt van az ősz, itt van újra. Emlékeztek? Tavaly ősszel tartottuk az első ökonapunkat Felsőszeliben! Mivel akkor nem került fel a blogra a vadgesztenye mosószer elkészítése, ideje bepótolnunk, hiszen újra szezonja van.


A mosódiót már biztosan sokan ismeritek. Ezt a csodabogyót szaponin tartalma miatt tudjuk mosásra használni. Valóban csodabogyó, hiszen pontosan a szaponinnak köszönhetően nem támadják a kártevők, így nem kell vegyszerekkel sem permetezni. Viszont akad egy-két bökkenő a mosódió körül:

1. Nálunk lehetetlen a termesztése, csak több tíz méteres üvegházakban lenne megoldható. Ezért Indiából szállítják, viszont az utaztatása által okozott környezeti terhelés nem teljesen passzol össze azzal az indíttatással, amiért megvásároljuk.
2. A mi „ökomizériánk“ miatt Indiában sokan térnek át mosódióról vegyszeres mosásra, mert az ára a kereslet függvényében az egekbe szökött, az ott élők pedig nem engedhetik meg maguknak a drágává lett mosódió vásárálását.
3. A mosódió nem éppen olcsó.

Na de nekünk itt van a vadgesztenye teljesen ingyen! Szaponintartalma ugyan alacsonyabb, mint a mosódióé, (igaz, a szakirodalom szerint a mosódiónál 7-15%, a vadgesztenyénél 3-25% közötti szaponintartalom – szóval lehet, hogy mégsem), dehát legfeljebb többet kell használnunk belőle.
Az interneten keresgélve több féle módszert is találtam gesztenyemosószer készítésére. Van, aki 3-4 megpucolt gesztenyét 1 liter vízben megfőzve nyeri a folyékony mosószert. Érdemes kipróbálni ezt a módszert is, hátha neked pont ez válik be. Én nem voltam maradéktalanul elégedett az eredménnyel. Talán kevés ideig főztem, de nem habzott túlságosan. Végül ráakadtam az áztatásos módszerre. Mivel ennél nem kell főzőcskézni, sokkal energiatakarékosabb is.

Így csináld:

1. Hámozd meg a gesztenyét. A még friss gesztenyét könnyen lehet késsel hámozni. Ha már régebbi és száradt, érdemes előtte kicsit „megfőzni“, hogy megpuhuljon a héja. Vagy eleve meghámozva szárítsd a télire valót.
2. Vágd/törd minél apróbb darabokra és helyezd egy befőttes üvegbe.
3. Engedd fel vízzel - nem szükséges, hogy forró legyen.
4. Várj pár órát, akár egy éjszakát is.

5. Szűrd le, és moss vele! 

Megunt gesztenyefigurák esetében felfoghatjuk az újrahasznosítás egyik formájaként is ;)

Fehér ruhák esetében használhatunk a mosásnál szódabikarbónát, mosószódát is.

Ha a fenti módszerekhez lustának érzed magad, kipróbálhatod a legeslegegyszerűbb verziót: tedd a getenyedarabokat egy régi (de persze nem lyukas) zokniba, azt pedig a mosódobba. Ez esetben jobb, ha legalább 40 fokon mosol, mert alacsonyabb hőmérsékleten lassabban oldódik ki a szaponin. 


Gyűjtsetek gesztenyét, kiránduljatok, vagy csak sétáljatok egy jó nagyot az őszi napsütésben! Mosási tapasztalataitokat pedig osszátok meg velünk! :)

képek forrása: pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése