2013. július 30., kedd

kencék.

Körülbelül egy éve szinte csak natúrkencékkel élek. Teljesen ledöbbentem, amikor először olvastam arról, hogy az agyonreklámozott kozmetikumokban mennyi méreg található. Amit úgy adnak el, hogy jó a bőrünknek. Ami szükséges a bőrünknek. Ami minden évben egyre jobb és jobb, és színesebb, illatosabb, divatosabb. Státuszszimbólum. Gondoljatok csak a méregdrága parfümökre. Azokra a méregdrága parfümökre, amikhez "szükség van" állatkísérletekre (Dolce & Gabbana, Gucci).

Tusfürdő. Sampon. Hajkondicionáló. Száraz sampon. Smink. Sminklemosó. Fogkrém. Szájvíz. Nappali krém. Éjjeli krém. Kézkrém. Lábkrém. Testápoló. Testradír. Körömlakk. Körömlakklemosó. Hajlakk. Hajzselé. Borotvahab. After shave. Dezodor. Parfüm. Biztosan kihagytam valamit.

Ha belegondolsz, a felét kidobhatnád. A bőrön keresztül kétszer olyan gyorsan szívódnak fel a méreganyagok, mintha megennéd őket. Érdemes böngészni a termék hátoldalán található apróbetűs INCI listát. Hogy pontosan mely összetevőket kerüld, megtudhatod Antal Vali tanulmányából. Érdemes elolvasni.

Persze mindenkinek jogában áll azt mondani, hogy "nekem már pedig beváltak a kozmetikaipari termékek", és ha magára keni, azzal senkinek sem árt. Sajnos ez nem igaz. Ami azt illeti én is inkább azért váltottam, mert ezek a vegyszerek a bőrünkről a vizeinkbe kerülnek, onnan pedig a természetrajz óráról jól ismert körforgásba. Ez különösen igaz a mosószerek és öblítők esetében, de erről majd később.

Az alternatíva egyszerű. Úgy egy éve vásároltam meg az első natúr szappanomat. Azóta azzal zuhanyzok, azzal mosom az arcom, a hajam. Száraz a bőröm, de már csak a kritikus részeken használok krémet. Azt is saját készítésűt. Aki sütni tud, annak igazán nem okozhat gondot egy egyszerű kence elkészítése sem. Továbbmegyek. A szappanfőzés sem olyan nagy kunszt, mint amilyennek látszik, mi is magunk készítjük a szappanjainkat. Szívből ajánlom a Lukrécia kencéi c. oldalt, ahol megismerkedhettek a szappankészítéssel, és rengeteg kence receptet is találtok.

Természetvédőként még egy érvet fel tudok sorakoztatni a házi készítésű kencék mellett: alig termel hulladékot. A szappant eleve nem kell műanyag flakonba csomagolni, mint a tusfürdőket, de ha otthon készítjük el, akkor teljesen ki lehet kerülni a csomagolást. Az otthon kevert krémeket is visszatölthetjük régi tégelyekbe, vagy abba, amiben az alapanyagot vettük. Igazán zseniális csak az lenne, ha alapanyagot is lehetne csomagolásmentesen beszerezni.

Pár egyszerű kutyulmány receptet a Vissza a természethez facebook oldalon is találsz, de idővel majd ide is töltök fel.
Sok sikert a váltáshoz!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése