2013. november 12., kedd

élménybeszámoló.

Az első ökonapot délelőtt 10 körül igazán stílusosan kezdtük. Norbi éppen hozta be a nagy tükröt - ami ugye elengedhetetlen része a ruhapróbálgatásnak -, amikor valamit hall a háta mögött. Éppen egy ló sétált el a kapu előtt, és szerette volna, ha az utókor is tudomást szerez erről. A kedvesem pedig közölte, hogy "oké, hogy ökonap, de azért ez egy kicsit túlzás..." Egyszóval a napom lókaki gyűjtéssel kezdődött, de ez egy cseppet sem lombozott le. Sőt, felmerült olyan ötlet is, hogy a legnagyobb kupacba tűzünk egy zászlót, amire ráírjuk, hogy 'ökonap' :D


Kicsit még félszegek voltunk, amikor kettő körül megérkeztek az első résztvevők, de aztán belerázódtunk a dolgokba, és csodás dolgok készültek. Nemcsak a kicsikre gondoltunk: fűfejek és állatfigurák mellett lehetett ékszereket is készíteni faágból, pisztáciából, almamagból. Bár kétségkívül a fűfejek voltak a legnépszerűbbek mind közül, és a felnőttek is inkább ezt a foglalkozást választották. 



Közben vetítettük A hülyeség kora c. filmet, hogy az odakallódó apukák se unatkozzanak. Remélem érdemes volt :)

Az ökonappal kapcsolódtunk egy jótékonysági kupakgyűjtéshez is (egy beteg kisfiú megsegítésére gyűltek a kupakok). Bár mi inkább azon vagyunk, hogy senki se használjon PET palackot, egyelőre beértük annyival is, hogy a kupakjai jótékonykodjanak, más részei pedig kreatív alapanyagokká váljanak. 
Ha már itt tartunk, szólok, hogy a szemetet ökonaphoz méltóan szelektíven gyűjtöttük. Legközelebb elviszem a gilisztakomposztomat is, hogy a teafilterek és papírzsebkendők humuszként végezhessék életútjukat.


Időben nem csúsztunk, elég jól sikerült a szervezés. Azt hiszem, hogy fél ötkor neki is fogtunk a gesztenye-mosószer készítésnek. Az érdeklődés nagyobbnak bizonyult, mint amire számítottunk. Volt, aki be sem fért a kis konyhába. Sajnos kicsit már túl vagyunk a gesztenyegyűjtő időszakon, úgyhogy lehet, hogy ennek folyamatáról csak jövőre íródik külön cikk. Vagy szeretnétek még az idén?
Az előadásom egyébként meglepően kevés dadogással sikerült, azt hiszem erre joggal lehetek büszke :)

Ezután már csak a Tárgyaink története c. film vetítése, a nyeremény-szatyor kisorsolása valamint a ruha- és minden más csere-bere volt hátra. Ami a csere-berét illeti legközelebb valószínűleg csak ruhákat és könyveket lehet majd hozni, a minden mást pedig a facebook 'Lomtalanítás' csoportjába várjuk. Bár úgy hallottam, hogy ezek között is valódi kincsekre találtak egyesek (egy zuhanyozócsővel igazán parádés eset történt), a ránk maradó holmival nem tudtunk mit kezdeni. A ruhákkal és könyvekkel nincs ilyen gond, mindig akad rászoruló, vagy szegény falusi könyvtár aki örül az ilyesminek. 

Mindent összevetve az egész fantasztikusan sikerült. Igaz, nem tolongtak különösképp a látogatók, de örülünk neki, hogy olyanok jöttek, akiket valóban érdekelt a téma. Rengeteg pozitív visszajelzést, és biztatást kapunk, úgyhogy nem is kérdés, hogy lesz-e folytatás!




Ennyi lenne dióhéjban. Aki lemaradt, jöjjön el legközelebb! :) 
Ha e-mailben szeretnél értesítést kapni legközelebbi akciónkról, ide elküldheted a címed: vissza.teremszethez@gmail.com
Ha pedig több képet szeretnél látni az ökonapról, kattints ide.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése