2014. június 16., hétfő

a dezodorokról.

Biztosan hallottatok már valamit fél füllel arról, hogy az alumínium származékokat tartalmazó izzadsággátlók mellrákot okozhatnak (férfiaknál is!). Nem véletlenül tiltották be az alumíniumból készült edények és evőeszközök használatát, hiszen kiderült, hogy az alumínium egy olyan reakcióképes anyag, hogy egy egyszerű leves megmelegítésétől alumínium részecskék kerülhetnek bele az ételbe. Befolyásolja a növekedési hormonok működését, fejlődési rendellenességeket okoz, gyengíti az immunrendszert és szabad gyököket képez a szervezetben. A rák kialakulását pedig azzal segíti elő, hogy megakadályozza az izzadást, ami a szervezet természetes méregtelenítő folyamata. Ennek köszönhetően az eltávozni képtelen mérgek a környező mirigyekben rakódnak lenne, amely kiváló táptalaja lehet bármilyen rákos folyamat kifejlődésének. 

Ha a következő alumínium származékokkal találkozol egy termék összetevői között, inkább ne vedd meg:
    • - Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly
    • - Aluminium Chlorohydrate
    • - Ammonium alum
    • - Aluminium Chlorohydrex Pg
    • - Aluminium Fluoride
    • - Alumina
    • - Aluminium Silicate
    • - Alumínium Zirkónium - Tri-, Tetra-, Penta-, Octachlorohydrate 

Rossz hír, hogy a dezodorokban sem csak az alumínium származékok a hunyók, egy sor egyéb mérgező vegyületet is tartalmazhatnak: parabéneket, propilénglikolt, triklozánt, sodium lauryl sulfate-ot valamint szintetikus illatanyagokat.

Tudom, tudom... ez így kínai. Megnyugtatlak, nekem is. Jó pár fül meg van nyitva a böngészőmön, ahonnan ezeket a neveket kiírom. Antal Vali oldalán van egy csudiszupi hatóanyagkereső applikáció, szívből ajánlom mindenkinek a használatát. Talán az okostelefonok korában az sem okoz gondot, hogy vásárláskor lecsekkold, mi az, amit nem kéne megvásárolnod. Hátránya, hogy ha valóban tiszta terméket keresel így nagyon hosszúra nyúlhat a vásárlás, és az sem garantált, hogy egyáltalán találsz ilyet.

Erre is van ám megoldás, ugyanis dezodort pofonegyszerűen kotyvaszthattok magatoknak is! Ehhez azért elöljáróban hozzáfűzném, hogy dezodort, és nem izzadsággátlót, ugyanis ez (szerencsére) nem akadályozza meg az izzadást. 

Már több, mint egy éve ezt használom, és az első tapasztalatom az volt vele, hogy oké, természetes, de ennél biztosan találok jobb megoldást is... Büdös ugyan nem voltam, de mire biciklivel beértem a suliba, kicsit leizzadtam tőle. De csakazértis azt használtam, és már jó ideje nincs ilyen gondom. Gyanítom, hogy méregtelenített a szervezetem, hiszen akkoriban kezdtem leváltani a kozmetikumaimat.

Amire szükséged lesz:
- 1/2 rész shea vaj
- 1/2 rész kókuszolaj
- 1 rész kukoricakeményítő
- 1 rész szóbabikarbóna 
- 1-2 csepp 100%-os tisztaságú illóolaj (pl. levendula, teafa, citromfű)

Elkészítés:
Vízgőz felett olvaszd fel a vajakat (de ne hevítsd őket túl, hogy ne vesszítsék el a hatóanyagaikat), majd keverd hozzá a száraz hozzávalókat. Töltsd tégelybe, és csepegtess bele az általad választott illólajból. Előbb csak pár cseppel kezdd, majd szagolgasd, hogy szükséged van-e több illóolajra. Nem jó, ha túl sok illóolaj kerül egy kencébe, mert sajnos a természetes anyagok is válthatnak ki allergiás reakciót.


Bátran próbáljátok ki, lehet, hogy nektek egyből beválik. Pláne, ha eleve távol tartjátok magatoktól a mérgeket. Ha nem, akkor sem veszett ügy. Azt tudom tanácsolni, hogy néha adjatok teret az izzadásnak: éjjel, vagy ha csak éppen nem mentek sehová. Tartsatok néha méregtelenítő kúrát, télen járjatok szaunázni. És számoljatok be nekünk, hogy bevált-e ;)

Felhasznált irodalom: recept, Antal Vali: A 18 legkockázatosabb vegyületcsoport, Mannaszappan

Fotó: saját

2 megjegyzés:

  1. Én is hasonlót használok, de az 1 rész olaj, 2 rész por nem lesz túl kemény állagú? Ez nekem betonkeménységűnek tűnik így elsőre. Mondjuk én csak sheát használok bele, ami alapból szilárdabb állagú a kókuszzsírnál, lehet az veszi fel ezt a rengeteg szódabikarbónát. Bár én félek, hogy kidörzsöl ezért igyekszem kevesebbet tenni belőle. Jó cikk. :)

    VálaszTörlés
  2. Leírás alapján tényleg annak tűnik, mégsem az. Ha valaki szükségét érzi, télen változtathat az arányokon, de ilyenkor, a nagy meleg miatt pont emiatt jól szállítható :)
    Köszi :)

    VálaszTörlés